Zdravotníci dnes podajú 2411 výpovedí, nemocniciam hrozí kolaps

29.09.2011 Celý región

Bratislava 29. septembra (TASR) - V priebehu dnešného dňa podá výpovede k 1. októbru 2411 lekárov z celkom 34 slovenských nemocníc. \"Je to niekde okolo 50 percent z celkového počtu nemocničných lekárov, ktorí poskytujú zdravotnú starostlivosť pri lôžku, pričom v nosných oboroch je to niekde až okolo 70 percent,\" povedal dnes počas tlačovej konferencie šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Marian Kollár.

Len v Bratislave podľa jeho slov výpovede podá viac ako 600 lekárov, čo je približne polovica z lekárov, ktorí pracujú pri lôžkach. Takéto hromadné podanie výpovedí môže podľa Kollára znamenať pre slovenské zdravotníctvo doslova kolaps. \"Dva mesiace sa nebude diať nič, trvá výpovedná doba. Do týchto dvoch mesiacov buď príde k dohode, alebo k dohode nepríde. Ak by prišlo k stavu, že do dvoch mesiacov nepríde k dohode, má čierneho Petra a všetku zodpovednosť za poskytovanie zdravotnej starostlivosti vláda a Ministerstvo zdravotníctva SR,\" uviedol Kollár.

Zdravotníci sa rozhodli siahnuť po radikálnom riešení kvôli neakceptovaniu ich štyroch požiadaviek. V nich vyzývajú na dodržiavanie Zákonníka práce a personálnych normatívov v nemocniciach, dofinancovanie systému, lepšie mzdové ohodnotenie a zastavenie transformácie štátnych nemocníc na akciové spoločnosti.
 

Vyberte región